BÖLCSESSÉGEK

"Az aki a tanárát becsüli, magát is becsüli!"

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"A türelem gyakorlásával nem pusztán a helyes, objektív megismerés birtokába jut az ember, hanem jó közérzetet is teremt magának. Ez a mindennapi életben nélkülözhetetlen. A türelem gyakorlásával válik lehetségessé a lelki nyugalmunk fenntartása, és a türelem gyakorlása teremti meg azokat a körülményeket is, amelyek között örömteli életet tudunk élni."
(Őszentsége a XIV. Dalai Láma)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Az a gazdag, aki tudja: mennyi az elég."
Szélső figura 23.Szélső figura 04.Szélső figura 17.Szélső figura 12.Szélső figura 07.Szélső figura 18.
(Lao-ce)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
"A fájdalom csak azért van, hogy éberebbé tegyen - mert az emberek csak akkor válnak éberré, amikor a nyílhegy mélyen a szívükbe hasít, és megsebzi őket. A fájdalom nem azért van, hogy nyomorultá tegyen, hanem azért, hogy tudatosabbá válj! És ha tudatossá váltál, minden szenvedés eltűnik."
(Chan Buddhista bölcselet)

"Ha három madár ül egy kerítésen, és kettő elhatározza, hogy elrepül, hány madár marad a kerítésen?
A válasz: három. Attól, hogy elhatározol valamit, még nem biztos, hogy meg is teszed."
(Robert Toru Kiyosaki)

"Tévedéseink határozzák meg sorsunkat. Ha nem hibáznánk, mi alakítaná az életünket? Ha sose térnénk le az útról, talán sose lennénk szerelmesek, nem lennének gyerekeink, és nem lennénk azok, akik vagyunk."
(Michael Patrick King)

"Ha nem ismered fel, hogy van hatalmad nemet mondani, soha nem fogsz igazán igent mondani. A kapcsolataidra. A munkádra. Az életedre. Bármire."
(Dan Millman

"Senki sem tud kisebbrendűségi érzést kelteni benned a beleegyezésed nélkül."
(Eleanor Roosevelt)

"A tudást és a műveltséget soha senki nem veheti el az embertől!"
(ismeretlen)

"Az a felnőtt ember, aki el tudja viselni érzelmeinek sokféleségét és ellentmondásait."
(Popper Péter)

"Nincs más fegyver a világgal szemben, csak az alázat; nem a hajbókoló és mellverdeső alázat, hanem az a másik, mely nyugodtan és mozdulat nélkül néz farkasszemet a világgal, nem bizonygatja, hogy igaza van, nem mutogatja hisztériásan bűneit és fekélyeit, nem kér jutalmat az alázatért, mely az emberi nyomorúság és reménytelenség, pimaszság és cinkosság láttára megejti; van egyfajta alázat, mely fegyver is, van egyfajta meghajlás, melyre csak meghajlással lehet válaszolni. Nem mondom, hogy dobd el a kardot. De ne hadonássz vele. Tartsd szerényen, mint a középkor embere, aki tudta, hogy a karddal nemcsak marhát és házat, hanem hitet és eszmét is lehet védeni. Erős akarsz lenni? Maradj nyugodt, figyelmes és alázatos."
(Márai Sándor)

"Az új felismerésének legnagyobb gátja nem a tudatlanság, hanem a tudás illúziója.
(Daniel J. Boorstin)

"- Mester, feltehetek egy kérdést?
- Magadnak feltetted már?"
(ismeretlen)

"Legyen erőd lent
hagyni, amit nincs erőd
följebb emelni."
(Fodor Ákos - Jókívánság)

"Minél őszintébbek és nyitottabbak vagyunk, annál kevésbé fogunk félni, mert nincs takargatnivalónk mások előtt, ezért azt gondolom, minél őszintébb valaki, annál magabiztosabbá válik."
(Dalai Láma)

"... úgy éld az életedet, ahogyan helyesnek találod. Értsd meg: ez nem önzés. Önzés az, amikor másoktól azt követeled, hogy úgy éljenek, ahogy te helyesnek látod. Az önzés. Nem önzés, ha úgy éled a saját életed, ahogy helyesnek látod."
(Anthony de Mello) 

"Gondolkodásmódunk befészkeli magát életünkbe. Erősebb befolyást gyakorol ránk, mint legmeghittebb társas kapcsolataink. Legbizalmasabb barátaink nem alakíthatnak annyit életünkön, mint dédelgetett gondolataink."
(J.W.Teal)

"Más fog parancsolni annak, ki önmagának engedelmeskedni képtelen."


(Nietzsche)


Élt egyszer egy hatalmas harcos, bár öreg volt a hírneve messzire eljutott, és sok tanítvány gyűlt össze, hogy tanuljon tőle. Egy napon egy ismeretlen harcos érkezett a faluba, aki elhatározta, hogy legyőzi a nagy mestert. Ereje mellett volt egy nyugtalanító tulajdonsága, hogy felfedje ellenfele legkisebb hibáit is. A fiatal harcos a küzdelem előtt folyamatosan becsmérelte az öreg mestert. Sarat szórt az arcába és leköpte. Órákig ócsárolta és elmondot minden szitkot és átkot, amit az emberiség csak ismer. De az öreg mester egyszerűen csak állt nyugodtan és nem mozdult. Végül a fiatal harcos teljesen kimerült, és verességének tudatában, kínosan érezve magát elment.
A tanítványok csalódottan, hogy mesterük nem harcolt az ifjúval azt kérdezték:
- Mester, hogy tudtad becsülettel kiállni azokat a sértéseket? Hogy tudtad legyőzni?
- Ha valaki hoz neked egy ajándékot, és te nem veszed el, akkor kit illet az ajándék?

(Chan koan)
"Aki a célt akarja, annak az eszközöket is akarnia kell."

(Stendhal)"Megmérheted tudatlanságodat azon, hogy mennyire hiszel igazságtalanságban és sorscsapásban. Amit a hernyó a világ végének tekint, azt a mester pillangónak nevezi."

(Richard Bach)"Kapaszkodókat gyártunk s mire eszmélünk: kész is a ketrec."

(Fodor Ákos)"Addig kezdj hozzá a nehéz dolgokhoz, amíg könnyűek."

(Lao-Ce)"A zen hagyományból ismeretes az a történet, amelyben egy fiatalember olyan elviselhetetlenül szenved, hogy egyetlen nyugodt pillanata sincs. Ezért fölkeresi a mesterét, és a segítségét kéri. A mester azt javasolja, hogy tegyen egy pohár vízbe egy evőkanál durva sót, keverje el, és igya meg. A tanítvány úgy tesz, ahogy mondja. Persze a víz rettenetesen sós.
- És most - mutat a mester egy forrásra, amely a közelben bugyog elő a földből - önts egy kanál sót a forrásvízbe.
A tanítvány megteszi. A mester ekkor utasítja, hogy igyon egy pohárnyit a patakból, és a tanítvány észreveszi, hogy a só íze nem észlelhető.
- A probléma nem a sóval van - mondja a mester. - A probléma a tartállyal van. Növelned kell a tartály méretét."

(Daniel Gottlieb)"Ne az erődnek megfelelő feladatért imádkozz, hanem a feladatodnak mefelelő erőért."

(Sai Baba)"Minden egyes pillanat az élet hátralévő részének kezdete."

(Láma Ole)"Boldog az az ember, aki hozzátartozói tökéletlenségét éppúgy elviseli, ahogy szeretné, ha az ő tökéletlenségét mások elviselnék."

(Assisi Szent Ferenc)"Az egyetlen helyes út: elfogadni az emberekben, ami jó, és türelmesen elviselni, ami rossz."

(William Somerset Maugham)"Amikor elérjük céljainkat, nem az a jutalom, amit kapunk, hanem az, amivé közben válunk."

(Andrew Matthews)"Egy sziklahalom megszűnik sziklahalom lenni, mihelyst akár csak egyetlen ember is úgy tekint rá, hogy benne katedrálist lát."

(Antoine de Saint-Exupéry)"Kitartó fegyelemre és komoly gyakorlásra van szükség, hogy feladjuk mentális szokásainkat, és egy új látásmódot fedezzünk fel."

(Jack Kornfield)"Mit gondolsz, mi a helyesebb, ha embertársaid egyéniségében a hibákat,ütközőpontokatkeresed, vagy az, miképpen tudod megérteni őket, s amennyire jellemük befogadja, megpróbálsz összehangolódni velük saját törvényeik szerint?"

(Szepes Mária)"Persze, hogy van sors, de a sorsotok nem kényszerít semerre, amerre ti magatok is nem akarnátok menni. Ti magatok döntitek el. Rajtatok áll, milyen lesz a sorsotok."

(Richard Bach)"Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban."

(Mahatma Gandhi)"Nem tudunk mindent megtenni azonnal, de azonnal tudunk tenni valamit."

(Calvin Coolidge)"Ha életed mentes a kudarcoktól, nem vállalsz elég kockázatot."

(ismeretlen)"Egy álomnak elérhetetlennek kell maradnia, vagy legalábbis nem könnyen elérhetőnek. Ha túl könnyű megvalósítani, már nincs is értelme."

(Dean Ray Koontz)"Nem az számít, honnan indulsz, hanem az, hogy milyen döntéseket hozol arról, hogy hová akarsz végül eljutni."

(Anthony Robbins)"A fegyelem szabadság nélkül - zsarnokság. A szabadság fegyelem nélkül - káosz"

(Cullen Hightower)"Megfutamodni a harctól, ez a legrosszabb, ami megtörténhet velünk. Rosszabb, mint vereséget szenvedni, mivel a vereségből mindig tanulhatunk valamit, de a megfutamodással csak ellenségünk győzelmét hirdetjük."

(Paulo Coelho)"Egy gödör ásását leszámítva kevés dolog van, amit rögtön legfelül lehet kezdeni."

(Harry Lorayne)"Ha nincs öröm, nyugalom és könnyűség abban, amit teszel, az még nem feltétlenül jelenti, hogy mást kéne tenned. Elegendő lehet csak máshogyan tenni. A "hogyan" mindig fontosabb, mint a mit. Nézd meg, képes vagy-e sokkal több figyelmet szentelni a tevékenységnek, mint az eredménynek."

(Eckhart Tolle)"Egyetlen szervezet sem támaszkodhat zsenikre, mert azokból kevés van és megbízhatatlanok. Egy szervezet erejének az a próbája, hogy többet tud-e felszínre hozni egy közönséges földi halandóból, mint amire az képesnek látszik, előhívja-e rejtett energiáit, hogy azzal másokat is segítsen képességeik kibontakoztatásában. Egy szervezet célja, hogy átlagos embereket átlgon felüli tettekre tegyen képessé."

(Peter Ferdinand Drucker)"Mindig legyenek kétségeid. Ha a kétségeid megszűnnek, azt jelenti, hogy megálltál az úton."

(Paolo Coelho)"A tehetség isteni áldás, de hihetetlen akarat és alázat nélkül mit sem ér."

(Steven Gerrard)"A siker önmagában nem nyújt elégedettséget, nem biztosítja a lelki békét. Jelenthet átmeneti örömet, amikor fent ülünk a csúcson egy nagy zsák aranyon, de nem sok idő kell hozzá, és már hatalmába kerít az unalom. Az elégedettség titka a teljesítmény, az alkotás. Ezért, ha alkotó módon vágunk neki az útnak, az első pillanattól kezdve örömben és elégedettségben lesz részünk. Ezt jelenti, hogy a siker az utazás módja."

(Sweetland, Ben (20. század), amerikai szerző)
"A csapatunk jól kiegyensúlyozott. Mindenütt vannak problémáink."

(Prothro, Tommy (1941-), amerikai futballedző)
"A kudarcot vallottak kilencven százaléka valójában nem bukik el... egyszerűen csak feladják."

(Paul J. Meyer)


"Nem az dönti el, mire viszed, hogy mikor kezded, hanem az, hogy mikor hagyod abba."

(Richard Bach)


"Akik harcolnak ellenünk, erősítik az idegeinket, gazdagítják a tudásunkat és jártasságunkat. Ők a mi segítőink."

(Burke, Edmund (1729-1797), angol politikus)"Mindegy, hogy valakinek mi a szakmája, karrierje jórészt attól függ, mennyire jó eladó. A legfontosabb, amit el kell adnia, ő maga: a képességei, a jártassága, a hozzáértése."

(Nichol, Frederick W.)


 "Célozd meg a Holdat, ha elvéted még akkor is a csillagok között landolhatsz""Viharban imádkozz Istenhez, de evezz keményen a part felé!"

(Wallek, Lee kortárs amerikai szerző)

"A lelki állóképesség azt jelenti, rendelkezünk azzal az elszántsággal, hogy a legjobbat nyújtsuk, függetlenül attól, milyen indokok alapján vágtunk bele a feladatba. Lehet, hogy pénzt akarunk, esetleg elismerést remélünk. Mindez nem számít, ha egyetlen dolog hajt: hogy képességeink csúcsán teljesítsünk."

(Loehr, James E. és McLaughlin, Peter J. kortárs amerikai szerzők)

"A jók nem elég erősek, az erősek nem elég jók"

"A lét küzdelem. Ha megoldasz egy problémát, helyébe másik lép, mert a küzdelem az élet természetes állapota."


"Én majdnem ugyanannyit tudok végezni 11 órában, mint 10 órában¬ - mondta egyszer valaki. Ha fárasztóan hosszú ideig dolgozol, hajlamos leszel olyan hibákat véteni, melyek kijavítása többletidőt igényel. Ha több ideig dolgozol egy feladaton, még nem jelenti feltétlenül, hogy jobb munkát végeztél. A kevesebb gyakran jobb - a munkában is, a művészetben is."

(Ries, Al és Trout, Jack kortárs amerikai szerzők)


  "Ha kideríted, mit hajlandó feláldozni valaki azért, hogy teljesüljön a legfontosabb vágya, mindent megtudtál róla."
(C. Houghton)

"A fennmaradáshoz gyakran harcolni kell, ami azt jelenti, hogy néha elkerülhetetlenül besározod magad."
 (George Orwell)


"Aki sosem vagy keveset hibázott, annak parancsait fogja végrehajtani, akiről ez korántsem mondható el."

(Prochnow, Herbert)


"Ha egy tigrissel szemben vesztesz a kötélhúzásban, hagyd, hogy vigye a zsákmányt, mielőtt leharapja a kezed! Közben még mindig találhatsz egy másik kötelet."

(Frost, Ted E. kortárs amerikai szerző)

Ne a változástól, az állandóságtól félj!
(Lao-ce)

"Az ember képes elviselni bármilyen mit, ha elég erős benne a miért."
(Nietzsche, német filozófus)


"Amit az elme képes kigondolni, azt képes elérni."
(Napoleon Hill)

"Ha rossz vonatra szálltál, nem segít, ha a jó irányba kezdesz futni."

(Bonhoeffer Dietrich)

 "Változás nélkül lehetetlen a haladás, és aki képtelen módosítani a véleményét, semmin sem tud változtatni."

(Shaw, George Bernard /1886-1950/)

"Az eredményesség alapkérdése nem az, hogy mennyit dolgozol, hanem min dolgozol."

(Frost, Ted E. kortárs amerikai szerző)(Loehr, James E. és McLaughlin, Peter J. kortárs amerikai szerzők)(Ries, Al és Trout, Jack kortárs amerikai szerzők)(C. Houghton) (George Orwell)(Prochnow, Herbert)(Frost, Ted E. kortárs amerikai szerző)(Lao-ce)(Nietzsche, német filozófus)(Napoleon Hill)(Bonhoeffer Dietrich)(Shaw, George Bernard /1886-1950/)(Frost, Ted E. kortárs amerikai szer


"A halogatás azt jelenti, hogy mindig a második legfontosabb feladaton dolgozol."

(Johnson, Lyndon B. /1908-1973/)

"A fájdalom szükségszerű, ezáltal nagyobbá vált az ember, mint a világ összes öröme által."

 "- Tedd le a poggyászodat.
 - Mester, semmim nincs, üres kézzel jöttem.
 - Akkor cipeld tovább."

 "A tigrist előbb gondolatban kell elejteni - a többi csak puszta formalitás"
(Kunfuciusz)

 "Jó az, aki jobb akar lenni!"
(ismeretlen)"Griesbühl újból ráhajtott az autópályára, és keményen rálépett a gázra.
- A másik úton legalább egy órát vesztettünk volna! - mondta diadalmasan az eszeveszett száguldás miatt kissé ideges rendőrfelügyelőnek. Az hallgatott, és igyekezett összeszedni magát. Amikor már valamelyest megnyugodott, csendesen megkérdezte fiatal kollégájától:
- No és mit nyer azzal, ha nem veszít egy órát?!"

(W. Steinberg)"Örömöm sokszorozódjék a Te örömödben, hiányosságom váljék jósággá benned"
(Weöres Sándor)

"A boldogság, a gazdagság és a siker mind különböző célok melléktermékei - közvetlenül maguk nem lehetnek célok."
(Denis Waitley)

"Ne bocsátkozz csatába, ha a győzelmed nem hoz semmit."
(Patton George S /1885-1945/amerikai tábornok)"Ne hagyd, hogy az általad elképzet szebb jövő elrontsa a jelened boldogságát!"

" Fedezd fel magadban a BÉKESSÉGET, hogy el tudd fogadni azokat a dolgokat, melyeket nem lehet megváltoztatni, az ERŐT, hogy tudj változtatni, amin lehet, és a BÖLCSESSÉGET, hogy felismerd a kettő közötti különbséget! "

A paraszt és a csacsi

Egy nap a csacsi beleesett a kútba. Az állat órákon át szánalmasan bőgött, miközben a paraszt megpróbált rájönni mit is tehetne.
Végül úgy döntött, hogy az állat már öreg és a kutat úgyis ideje már betemetni; nem éri meg kihúzni az öreg szamarat. Áthívta a szomszédait,
hogy segítsenek. Mindegyik lapátot fogott és elkezdtek földet lapátolni a kútba. A szamár megértette mi történik és először rémisztően üvöltött.
Aztán, mindenki csodálatára, megnyugodott. Pár lapáttal később a paraszt lenézett a kútba. Meglepetten látta, hogy minden lapátnyi föld után a
szamár valami csodálatosat csinál. Lerázza magáról a földet és egy lépéssel feljebb mászik. Ahogy a paraszt és szomszédai tovább lapátolták a földet a
szamárra, lerázta magáról és egyre feljebb mászott. Hamarosan mindenki ámult, ahogy a szamár átlépett a kút peremén és boldogan kisétált!

Az élet mindenfajta szemetet és földet fog rád lapátolni. A kútból kimászás trükkje, hogy lerázd magadról és tegyél egy lépést. Minden probléma csak egy lehetőség a továbblépésre. Bármilyen problémából van kiút, ha nem adod fel, nem állsz meg!
Rázd meg magad és lépj egyet feljebb!

"Egy idegen megkérdezett egy járókelőt, hogyan juthat el a városházára.
 Menjen ezen az utcán lefelé két háztömbnyit, aztán… Nem! A másik irányba kell mennie három háztömbnyit, aztán jobbra kell fordulnia… Nem! Balra kell fordulnia… Aztán gondterhelten megvakarta a fejét és ezt mondta: Tudja, uram, innen nincs út, ami a városházához vezetne! Bármennyire különös, erre a következtetésre jut sok ember, amikor a sikerre gondol: Innen, ahol vagyok, nem vezet oda út! Megpróbálkoznának a sikerrel, ha másként néznének ki a dolgok, de meg vannak győződve, hogy ahol állnak, onnan egyszerűen nem vezet oda út.

A sikerhez vezető út csak egyetlen helyen kezdődhet: ott, ahol most állunk, legyen ez az ott bárhol is."

(Wheeler, Elmer kortárs amerikai szerző)


"Felfelé haladva légy velük nagyon udvarias, mert lefelé ereszkedve találkozni fogsz velük."

(Durante, Jimmy, /1893-1980/, amerikai komikus)

"Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."
(Simone Weil)

"A nevetés is, az érintés is olyan fajtája az emberi közléseknek, amely beszédesebb a szavaknál"

(  ismertlen )"Kockáztatni annyit jelent, mint elengedni a régit anélkül, hogy már biztonságosan kapaszkodnánk az újban. Kockázat nélkül semmit sem kaphatunk meg, amiért érdemes élnünk és dolgoznunk. Kockázat nélkül nem lehet részünk őszinte szeretetben, senki sem tehet szert komoly befolyásra, hatalomra, senki sem vívhatja ki mások elismerését és tiszteletét. Amire valóban vágyunk az életben, csak úgy érhető el, ha hajlandók vagyunk kockáztatni."

(Viscott, David kortárs amerikai szerző)


"A legméltóbb válasz egy sértésre, hogy higgadtan figyelmen kívül hagyod. Ha képtelen vagy rá, fordítsd visszájára, eltúlozva az állítást. Ha erre sem vagy képes, nevess rajta! Ha képtelen vagy nevetni rajta, valószínű, hogy megérdemelted."

(Lynes, Russell (1910-1991), amerikai közíró)

"Bámulatra méltó, hogy egy olyan egyszerű élőlény, mint a kagyló, olyan csodára képes, mint az igazgyöngy. Az emberek, ha irritálja őket valami, dühöngnek, morognak, csapkodnak. A kagyló egészen mást tesz. Ha idegen testecske kerül a belsejébe és irritálni kezdi, olyan anyagot bocsát ki, ami csökkenti a kellemetlen súrlódást. Bevonja a sebesülést kiváltó testecskét, és csodák csodája, a kibocsátott anyag megszilárdul, és gyönyörűséges gyönggyé változik. Azoknak a kagylóknak, melyeket idegen testecske nem irritál, nincs problémája. Nincs probléma - nincs igazgyöngy."

(Baughman, M. Dale kortárs amerikai író)"Az egyik legnagyobb veszély, hogy nem tudod, hol állsz. Ha nem ismered a valós helyzeted, lehetsz öntudatlanul alkalmatlan. Nem fogod tudni, hogy eredménytelenséged oka benned, másokban vagy a rendszerben van."

Peter, Laurence J. (1919-1990), kanadai szerző
"Legtöbbünk minden erejével kapaszkodik a múltba. Olyan ez, mint a futóhomok: minél keményebben küzdesz, annál mélyebbre süllyedsz. Az viszont nem ösztönös, hogy felhagyj a küzdelemmel, és alkalmazkodj az új környezethez. Ezért aztán nagyon nehéz pontosan megmondani, mit kell ilyenkor tenni ... Annyit azonban tudok, hogy amikor ránk szakad a játékszabályok változása [amikor gyökeresen megváltozik körülöttünk az üzlet világa], szinte egyikünk sem cselekszik időben."

(Grove, Andrew S. (1936-), magyar származású amerikai ipari vezető)
"Mint sok sportágban az időzítés-minden. Megfelelő pillanatban egy üzleti húzás lehet eredményes, de egy későbbi időpontban már kevésnek bizonyulhat a sikerhez."
(Andrew S. Grove - Gróf András)


"Nem változtathatunk azon, hogy a víz mindig lefelé folyik, de tanulmányozhatjuk a sodrását, és ahelyett, hogy próbálnánk ellene szegülni, kihasználhatjuk célunk érdekében. Ez az alkalmazkodás törvénye."

(Wheeler, Elmer kortárs amerikai szerző)

"Amikor fiatalok vagyunk, emberekhez vagyunk hűségesek. Amikor idősebbek leszünk, helyzetekhez és típusokhoz."

(Connolly, Cyril (1903-1974), angol újságíró)


"Ahhoz, hogy felfedezzünk egy új kontinenst, készen kell lennünk arra, hogy elveszítsük a part biztonságát."
(Brian TRACY)"Az élet egy pókháló. A fonalak furcsa irányokban keresztezik egymást. A sikered vagy a kudarcod nem attól függ, milyen jók a terveid, legkevésbé függ az olyan stratégiai tervektől, melyeket az egyetemeken tanítanak. A siker titka az, hogyan mozdulsz a váratlan lehetőségekre".

(Perot, H. Ross (1930-), amerikai üzletember)Az emberek többsége megrögzött hamis ígérgető, mert állandóan ígérget önmagának. Ha másnak ígérünk valamit, általában igyekszünk megtartani. Miért? Azért, mert ezt diktálja a tisztesség. És mi van azokkal az ígéretekkel, melyeket önmagunknak adunk? Ezeket állandóan megszegjük, anélkül, hogy szégyent éreznénk. Pedig ez rosszabb, mint a másoknak tett ígéret megszegése… Felismerünk egy utat, elhatározzuk, hogy elindulunk rajta. És mit teszünk? Ülünk, és mentségeket keresünk a halogatásra. Az eredmény: a szándék nem válik tetté, és mindezt tetézi, hogy meginog az önbecsülésünk, mert rossz véleményünk lesz magunkról.

Sweetland, Ben (20. század), amerikai szerzőbelső kép 13.